Mok bij paarden

Mok bij paarden


Mok is een verzamelnaam voor verschillende vormen van huidirritaties en -ontstekingen aan de onderbenen van een paard, voornamelijk in de kootholte. De problemen komen vaker voor in de nazomer en de herfst en kunnen hardnekkig zijn. Mok kan vele oorzaken hebben, die vaak ook gecombineerd voorkomen. 

Hoe ontstaat het?

  • Door invloeden van buitenaf, zoals: modder, te vaak wassen en insectenbeten, kan de huid beschadigd raken. De huid in de kootholte beweegt mee met iedere beweging van het paard, waardoor de beschadiging niet snel herstelt.
  • Een combinatie van bacteriĆ«le  infecties, schimmelinfecties en schurftmijt kunnen makkelijk een voedingsbodem vinden in de beschadigde huid.

Wat zijn mogelijke oorzaken?

  • Heel vaak is de weerstand van het paard verlaagd. Dit kan door meerdere factoren veroorzaakt worden, zoals:  plotselinge voerovergangen, slecht passende voeding, verstoorde darmflora, stress etc.
  • Vervuiling. Onze paarden worden tegenwoordig regelmatig belast met allemaal belastende middelen. Denk bijvoorbeeld aan wormkuren, inentingen, medicatie, belastende stoffen in de voeding. 
  • Slecht werkende organen. Als bijvoorbeeld de lever of nieren niet goed werken blijven er ook te veel gifstoffen in het lichaam zitten. Deze stoffen komen er dan via de huid uit.

Wat zijn de symptomen van mok?

Verschijnselen zijn roodheid, schilfers, korstjes en kloven in de kootholte. De huid is verdikt en soms is er sprake van vocht uittreding. Het paard staat te stampen met het been, ten teken van jeuk en er kan kreupelheid optreden. Op den duur kan het hele onderbeen of zelfs het gehele been dikker worden en het paard krijgt koorts.


Oplossingen?

Het is natuurlijk van groot belang dat de oorzaak achterhaald wordt, pas dan kan begonnen worden met de behandeling. Vaak bestaat deze behandeling uit een combinatie van inwendige en uitwendige aanpak. Met name de inwendige aanpak is heel belangrijk want als je de mok alleen uitwendig aanpakt maar je haalt de inwendige oorzaak niet weg, dan blijft het probleem vaak bestaan.
Het in alle gevallen noodzakelijk om middels een consult een compleet beeld te krijgen van je  paard, omdat de oorzaak voor het ontstaan van de klacht en de behandeling per paard sterk kan verschillen.

Voor meer info mail naar: info@vitality4aninams.nl

Reacties